Moxon

Några timmar och några hundra kronor till övers?

Jag började titta runt på nätet för ett tag sedan om någon enkel antenn med lite gain som kunde användas på 17m. Efter en del läsning och lite rekommendationer fastnade jag för en Moxon rektangel. Den blir rätt trevlig i storlek och kan byggas väldigt lätt. Den är i grunden en 2 elements beam med ändarna på elementen vikta mot det andra elementet. Från ovan eller från nedan ser den ut som en rektangel.

 

Man kan bygga den på lite olika sätt. Jag valde att bygga den med metspö från ÖB som spridare. Dom är monterade från ett mittfäste ut till hörnen av rektangeln.

Det finns ett utmärkt program på nätet som heter moxgen som används för att räkna ut alla dimensioner. Man knappar in önskad frekvens och allt man behöver veta kommer fram snyggt och prydligt. Ett litet trick som jag lärt mig är att när man bygger antenner med fk-eller rk kabel, dvs vanlig isolerad ledningstråd blir antennerna ca 2 % kortare. Så när jag räknade ut måtten för min moxon knappade jag in en frekvens som var 2% högre dvs 18.4 Mhz ca. Resultatet blev en antenn med under 1,5 i swr över hela 17m bandet. Min antenn är inte byggd för att sitta uppe. Jag byggde den som ett rent experiment på några timmar. En skärbräda i plast som centrum hub, senare förstärkt med en träskiva under. Metspöna satte jag fast med svarta buntband genom skärbrädan. Jag ritade ut vinklarna på skrärbrädan med hjälp av en storcirkelkarta. Vinkeln mellan spridarna på varje “kortsida” är 45 grader.

Ska försöka rita en bild men inte det enklaste. Så här ser antennen ut ovanifrån. Den lilla fyrkanten som är ritad mitt på långsidan är matningspunkten. Där är tråden delad precis som en vanlig dipol. Koaxen går sedan in till mittfästet och vidare ner.

Långsidorna i rektangeln är 6m långa och avståndet mellan dom är runt 2 m. Kommer inte ihåg måtten exakt. Det kritiska måttet på antennen är avståndet mellan elementspetsarna. I mitt fall blev det 14.7cm när jag körde moxgen. Jag har inte trimmat eller någonting. Jag smällde ihop den en söndag eftermiddag och satte upp den på fem meter maströr bara för att prova, ingen rotor ingenting. Och ja det var en av dom blåsiga dagarna så antennen ville inte riktigt vara stilla. Men dom första QSO jag körde på antennen var 4X1 Israel och 9K2 Kuwait så den funkar hyfsat.

Tittar man på specifikationerna på den så har den en väldigt bred framlob. En del påstår att den har 8 dB gain men det tror jag inte på. Ett mer rimligt värde är nog runt 5 dB. Däremot har den väldigt bra dämpning bakåt. Upp mot 20 dB så man kan dämpa en del starka stationer avsevärt.

Jag har här inte gett några exakta mått eller byggbeskrivning på hur jag gjort. Jag ville bara reta aptiten lite att det går att bygga en helt ok beam med riktverkan. Man gör det snabbt.. man bygger den med material som finns till största delen på ÖB eller Clas Olsson och den kostar inte många kronor. Metspöna är 5 meters spön som kostade 59 kr st på ÖB. Jag har plockat bort yttersta delarna på dom. Antenntråden är vanlig FK, 1,5m2
Bygger man den med 0,75m2 blir den lättare och man slipper lite nedåthäng på spridarna. Den är även relativt okritisk med måtten. Förutom distansen mellan elementen.Man kan bolla lite med måtten både på elementlängder och avstånd mellan element för att påverka förstärkning och fram-back förhållandet men jag har inte gjort något sånt.

Nästa steg blir nu att skaffa nytt mittfäste i mer hållbart material och fästa spridarna med avgasklämmor istället för buntband. Elementtrådarna ska jag fästa med buntband mot spridarna istället för el-tape som idag. Och sedan har jag en hyfsad beam för 17m.

Denna antenn kan med fördel byggas för 10 eller 12 meter också nu när vi närmar oss sporadisk-E säsongen och även med tanke på nästa solcykel. Men det kommer ju ta några år till innan det ger ordentlig effekt på dom högre banden så då ha ni ju lite tid på er att bygga. En väldigt bra website om man vill veta mer om moxon antennerna och få ett otal exempel och byggtips är http://www.moxonantennaproject.com

Jag har min liggandes i lekstugan och tar fram den på helgerna ibland. Hoppas detta väckte lite nyfikenhet. Det var inga detaljer eller steg för steg men mer en aptitretare. Jag byggde min för 17m, ett av mina favoritband. Ronny RRF har byggt en för 20m. Nästa projekt blir nog att bygga en för 6m. Jag fick mitt 50 MHz tillstånd igår (när detta skrivs) Lycka till med byggandet.

SM7PXS Örjan