Segerstads fyr 2010

I den stora lyktans sken

Under våren blev jag (SM7PXS) Ronny SM7RRF tillfrågade om vi ville vara med på augusti månads stora radiobegivenhet, Internationella fyrhelgen, och aktivera Segerstads fyr på Öland. Det var det traditionella gänget lett av SM7TVZ Peter och med OHE, Rolf, SPP. Micke och TVC Magnus som övriga operatörer och man ville nu utöka med ytterligare 2 HF-operatörer. Ett planeringsmöte hölls hemma hos OHE och mycket diskussioner fördes via mail i förberedelsefasen.

Så en dag i augusti var det dags för aktivitet. Väskor packades, datorer konfigurerades, Mat införskaffades. Alla hade tydliga uppgifter vad som skulle medföras av vad och en. Den 20 augusti efter jobbet hämtade RRF upp mig för vidare färd mot Öland och fyren. Alla hade pratat om sista biten väg som en riktigt spännande upplevelse men jag hade inte i min vildaste fantasi föreställt mig hur det såg ut.
En savannstig  i Afrika framstår som rena motorvägen jämfört med detta. OBS fotot visar den bra delen av vägen.

Väl framme var resten av truppen redan i full gång. Radiotältet var uppsatt och antenner var under montering. Fredagskvällen ägnades åt uppsättning av antenner och inkoppling av riggar och datorer. RRF och jag hade med oss ett antal metspö i glasfiber, koax och DL1000 som skulle användas för diverse antenn-experiment. Mer eller mindre lyckade.

När baslägret var riggat just när mörkret föll, dvs huvudstationerna och huvudantennerna var uppe, invigde vi officiellt fyraktiviteten genom en gemensam skål i bärnstensfärgad vätska från Skottland. Vi hade även inkvarterat oss i vandrarhemmet som drivs förnämligt av Christian Cederroth.

RRF och jag fortsatte med våra antennbyggen och fredagskvällens övning blev en half square för 30m som hölls upp av flera ihoptejpade metspö och som monterades precis i strandkanten bland stenar och dy. Pga kraftig vind och bristfällig stagning så levde inte den antennen speciellt många minuter och vi omgrupperade istället till en inverterad dipol för 17m. fortfarande monterad på samma ställe. Det är en viss känsla att bygga antenner i kraftig blåst i mörkret enbart med belysning från en mindre ficklampa. Särskilt när man vill undvika att snubbla på kablar och spön.

Vi matade dom hemmbyggda antennerna med den tunna lågförlustkoax som finns på klubben. Eftersom den är betydligt tunnare än RG58 så fick vi göra lite anpassning när vi skulle montera koaxkontakter på den. Efter en del experimenterande kom vi fram till att med 3 lager krympslang på kabeln passade den utmärkt i en RG58 reduceringshylsa. Vi hade med en rejäl rulle med denna kabel och det behövdes eftersom vi fick långa kabellängder ner till stranden.

Både CW och SSB kördes under kvällen och vi hade en mycket gemytlig stämning i stationstältet, även Christian satt med och insöp atmosfären. Dom gigantiska “myggorna” ja något med vingar i alla fall, gillade också tältet. Som tur var hade vi med en stor elektrisk flugfångare. Den gjorde verkligen nytta och gav upphov till en del fyrverkerier. Det är bättre att ha fyrverkerier i flugfångaren än i riggarna. En annan viktig detalj var den nyinköpta kaffebryggaren som alltid höll oss med varmt gott kaffe. 20m stängde ganska tidigt men vi fortsatte på 80 och 40m till ganska sent. Siste operatören intog sängen runt 02:00

Lördagsmorgonen inleddes tidigt med radiokörning. Jag och TVZ aktiverade banden tidigt. Jag började köra på 40m vid 0530 lokal tid och TVZ satte sig vid 80m riggen en stund senare efter lite morgonfotografering. Allt eftersom klockan gick började fler och fler vakna till och dyka upp i radiotältet.

Under förmiddagen monterades den half square för 20m som TVC byggt. Vi monterade den i en lite annorlunda konfiguration hängandes vertikalt från fyren. Det är svårt att återge trådantenner på foto eftersom trådarna är så tunna. RRF och jag byggde även en loop för 40m som vi hängde semivertikalt från fyren. Vi gjorde även ett nytt försök med en Half Square för 30m som vi stagade upp lite bättre.I början var det en del problem med swr på den men efter att höjt upp nederdelarna av dom vertikala elementen och vikt in dom mot mitten så justerades detta automatiskt. i och med detta fick antennen två syften, dels som antenn men även som utmärkt snubbeltråd över gånstigen utmed stranden. den monterades med loben i nord-sydlig rikting och blev en riktigt trevlig antenn.

För er som funderar på vad Half Square är för antenn finns det en artikel på KRAS hemsida under tekniska artiklar som jag skrivit tidigare ang denna antenn. Artikeln heter Jorden runt på 80kr.

Resten av lördagen ägnades åt intensiv radiokörning. TVZ och OHE körde i huvudsak 80m. SPP och TVC åt 20m och RRF och jag körde övriga band med lite inhopp på 20m stationen. På lördagskvällen intogs en utsökt middag lagad av TVZ och vi bjöd även in Christian eftersom portionsberäkningen var mycket frikostigt gjord. Vad som var tänkt att vara ett kort matavbrott i radiokörandet blev istället en helkväll med mycket intressanta diskussioner, en del jämförande provningar av skottska drycker delvis tillhandahållna av Christian och inside information om en del av hans reportage och krönikor i Barometern. Kort sagt en mycket rolig och givande kväll.

Efter middagen fortsatte radiokörandet. RRF och jag plockade fram PSK-31 utrustning och började köra lite. Vi blev väldigt populära och hade en stadig QSO rate utan att behöva ropa ett enda CQ. Det var också en speciell känsla att sitta uppe i fyren en stjärnklar kväll och se ut över öländska landskapet. Kvällen och förnatten varvades med radiokörning och en del besök i fyrtornet.

Söndagen inleddes som lördagen med radiokörning av dom tidiga operatörerna och lite fotografering.  En del DX plockades på 40m under tidiga morgontimmarna. Det blev inte så mycket 20m SSB kört under söndagen men vi körde desto mer PSK-31 där. Vi hade under hela helgen vissa problem med störningar mellan banden så det gällde att anpassa vilka band vi körde och på vilka antenner för att inte störa varandra för mycket. Vi kunde dämpa en del av störningarna när vi satte en annan antennavstämningsenhet på 20m stationen men det  blev inte helt störningsfritt. 80m rullade på med en del utländska kontakter på morgonen och sen till övervägande svenska kontakter under dagen.

Under söndagen var det den officiella internationella fyrdagen och en del besökare hittade till fyren. Vi fick svara på frågor om vad vi höll på med och varför vi inte använder mobiltelefon eller Internet. I loggprogrammen vi använde kunde vi visa besökarna vilka rutor eller länder vi hade kört. PSK-31 var ett utmärkt och informativt trafiksätt att visa besökare. där kunde dom själva se direkt på skärmen när texten kom upp.

Under söndagseftermiddagen blev det ett lite snabbare uppbrott än vi tänkt. Det kom en snabb ovädersfront som kunde följa både på Internet och synligt från fyren. Detta ledde till att vi mycket hastigt fick plocka ner alla antenner och koppla ner datorer eftersom blixtarna började komma oroväckande nära. Sedan återstod bara packning av all utrustning och en fika i fyr-kafeet.

Totalt när TVC räknat ihop loggarna hade vi åstadkommit detta

Number of QSOs 863.

Number of DXCC 57.

Band DXCC
10m 1
17m 7
20m 53
30m 18
40m 25
80m 9

Här är vi som “gjorde det”

Bakre raden: SM7SPP Micke, SM7OHE Rolf, SM7TVZ Peter
Främre raden SM7TVC Magnus, SM7RRF Ronny, SM7PXS Örjan

Tack ni som körde oss och ett stort tack till Christian för gästfriheten. På återhörande nästa fyrhelg. För mer info kan ni läsa på sk7l.blogspot.com

Örjan SM7PXS